
Er zijn wereldwijd al veel mooie en direct toepasbare voorbeelden van bewegend leren. In ‘Bewegend Leren Recepten’ zetten we deze voorbeelden en de bedenkers ervan in het zonnetje. Ze dienen ter inspiratie om toe te passen in jouw werk. In deze vierde editie: poetsdansen met peuters.
In het kort
Dansen met peuters, hoe doe ik dat dan? Dansen met peuters is gewoon doen! Maak het je zelf niet te moeilijk en heb plezier! Want plezier in bewegen vormt de basis voor bewegend leren. Gebruik dagelijkse voorwerpen of thema’s die uitnodigen om te bewegen. In dit recept maken we bijvoorbeeld gebruik van poetsdoekjes!
Doelgroep
Peuters 2-4 jaar
Ingrediënten
De ingrediënten voor dit recept zijn als volgt:
- Materiaal: voor ieder kind een kleurig poetsdoekje
- Muziek: a. een vrolijk en actief (maar niet opzwepend) instrumentaal muziekfragment en b. een rustig muziekfragment
- Ruimte: voldoende ruimte om lekker te bewegen
- Papier en pen voor de begeleider
- Een stopteken: bijvoorbeeld als de muziek uit gaat kijkt iedereen naar mij.
- Duur activiteit: 20 minuten
Uitleg concept
Dansen met peuters, hoe doe ik dat dan? En… dat is toch veel te moeilijk! En… dat wordt toch een chaos. Dansen met peuters is gewoon doen!
Maak het jezelf niet te moeilijk. Gebruik dagelijkse voorwerpen of thema’s die uitnodigen om te bewegen. Varieer met op de plaats bewegen of door de zaal, één lichaamsdeel of het hele lichaam, langzaam bewegen of juist super snel, samen bewegen of alleen. Hier volgt een dansactiviteit waar jij en de peuters plezier aan beleven. Want plezier in bewegen vormt de basis voor bewegend leren.
Activiteit Poetsen!
Eigenlijk hoef je weinig te doen. Deel de poetsdoekjes uit en de kinderen gaan aan de slag met poetsen. Wat jij alleen maar hoeft te doen is er wat structuur en variatie in aan te brengen. De onderstaande opdrachten kunnen je hierbij helpen. Let op, het is niet nodig alle opdrachten direct achter elkaar te doen. Herhalen en dan een opdracht uitbreiden werkt vaak beter.
- Variant 1: Sta met de kinderen in een kring. Ieder kind heeft een poetsdoekje in de hand. Allemaal klaar en… poetsen maar! Poets buik, bil en been, poets arm, hoofd en teen. Wrijf actief en grondig over alle delen van het lijf met het doekje. Benoem wat je doet en gebruik muziekfragment a. ter ondersteuning. Houd het poetsdoekje afwisselend met de linker- en rechterhand vast. De kinderen nemen dit vaak vanzelf over.
- Laat de kinderen zitten en bespreek kort of ze schoon zijn, welk plekje het schoonst is, wat moeilijk schoon te maken was enz.
- Variant 2: Maak tweetallen. Het eerste kind poetst met het doekje kind twee glanzend en glimmend schoon van top tot teen. Wissel de rollen om zodra het kind grondig schoon is. Gebruik muziekfragment b. ter ondersteuning.
- Nu we toch bezig zijn, kan de zaal ook wel een poetsbeurt krijgen. Begin op de plek. Poets de lucht voor, achter, opzij en boven. Rek je uit om overal goed bij te kunnen. Nu is de vloer onder je aan de beurt. Gebruik muziekfragment a. ter ondersteuning.
- Stimuleer de kinderen om vanuit hun plekje de hele zaal te gaan poetsen. Het plafond, de muren, de hele vloer. Gebruik muziekfragment b. ter ondersteuning.
Observatie en extra hulp
Bij deze opdrachten gaat het om energieke, actieve bewegingen. Merk je dat de kinderen overactief raken, breng dan korte ‘stops’ tijdens het dansen of varieer in tempo door heel langzaam maar wel actief te poetsen. Doe zelf mee en benoem regelmatig wat je doet. Dat activeert de kinderen, brengt ze op ideeën en verrijkt onbewust hun woordenschat.
Reacties
Peuter 2,5 jaar
“Eerst was ik hééél vies maar nu niet meer!”
Peuter 3 jaar
“Ik kon heel hoog de lucht schoon maken!”
Peuterleidster
“Leuk dat met zo weinig je zoveel ziet gebeuren.”
Pedagogisch medewerkster
“Wat een energie ontstond er!”
Over de chef Yvonne Drissen
Ik ben verschillende jaren met veel plezier werkzaam geweest als docent en consulent dans. Gedurende die tijd heb ik veel gewerkt met kinderen van 0 tot 16 jaar binnen en buiten het onderwijs. En ook met de leidsters, leerkrachten en docenten.
Naast het lesgeven heb ik verschillende dansprojecten ontwikkeld en gerealiseerd voor de verschillende leeftijdsgroepen en meegeschreven aan o.a. de Piramidemethode. Mijn passie is mensen in beweging te zetten zowel letterlijk als figuurlijk. Dat laatste doe ik nu als adviseur en facilitator van innovatieprocessen bij Bureau DWARS.