Nog steeds de helft van de kinderen t/m 12 jaar beweegt te weinig. Zij zitten te veel stil. En juist die zit- (en vaak ook scherm)tijd moet worden vervangen door lichaamsbeweging. Maar hoe, wat en hoeveel? Daarvoor hebben we in Nederland beweegrichtlijnen. Deze geven aan welke en hoeveel beweging eigenlijk nodig is voor een goede gezondheid, hoe jong of oud je ook bent. Het collectief van beweegrichtlijnen noemen we de beweegnorm. Wat is deze norm precies? Bij Springlab doen ze er nog een schepje bovenop. Zij stellen dat kinderen tot 13 jaar 45 minuten op een school- of opvangdag zouden moeten bewegen. Mooi streven, maar… wat doen ze bij Springlab dan allemaal om deze beweegnorm te halen? Allemaal vragen die zij in deze blog proberen te beantwoorden!

De beweegnorm is opgesteld in 1998 met maar drie normen, gericht op alle leeftijden. Door de jaren heen gaven de drie beweegnormen niet veel duidelijkheid en de wetenschap kwam ondertussen met steeds meer nieuwe inzichten rondom het belang van bewegen. Dit resulteerde erin dat de Gezondheidsraad 20 jaar later (in 2017) een gloednieuwe beweegrichtlijn, de vervanger van de beweegnorm, naar buiten bracht. Dit keer geen gedoe met drie normen, maar alle verschillende soorten inspanningen in één richtlijn. Vijf jaar later, in februari 2022 bracht de Gezondheidsraad eindelijk advies uit over bewegen voor kinderen onder de 4 jaar. Goed nieuws dus voor kinderopvang-Nederland en alle andere (professionele) opvoeders. Bewegen verdiende eindelijk een plek op de agenda.

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande button en lees alles wat je moet weten over bewegend leren! Hier vind je ook meteen een download link voor de whitepaper(s).

Mis je nog iets of heb je vragen over bewegend leren of de beweegnorm? Laat het ons vooral weten!

| Lees de volledige blog hier! |