Van maandag 4 maart tot en met maandag 15 april 2024 is het weer mogelijk om het ondersteuningsaanbod voor de Gezonde School (schooljaar 2024-2025) aan te vragen. Met deze subsidie kan je erkende leefstijlprogramma’s en activiteiten, kosteloos aanschaffen. Hiermee breng jij bewegend leren naar het klaslokaal!

 

In een tijd waarin gezondheid en welzijn steeds belangrijker worden, is er een groeiende erkenning van het cruciale belang van gezonde scholen. Het bieden van een omgeving die gezondheid en welzijn bevordert, draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid van leerlingen, maar ook aan hun mentale welzijn. 

Met het programma Gezonde School verbeter je de gezondheid van leerlingen effectief én blijvend. Het doel van de Gezonde School-aanpak is een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken voor leerlingen. Gezonde leerlingen zitten vaak lekkerder in hun vel, functioneren beter, kunnen zich beter ontwikkelen en maken gezonde keuzes: voor nu en later. 

Hoe?

Scholen werken middels een stappenplan aan één van de gezondheidsthema’s, zoals Bewegen en sport. Het stappenplan is gebaseerd op vier pijlers, voor een maximaal effect!

  • Educatie: Besteed als school structureel aandacht aan het gezondheidsthema in de lessen. Probeer daarbij creatief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan bewegend leren. Of laat een gezondheidsthema in verschillende vakken aan bod komen.
  • Schoolomgeving: Pas de fysieke en sociale omgeving van de school aan om gezond gedrag te stimuleren. Denk aan de inrichting van het schoolplein of afspraken met de supermarkten in de wijk. 
  • Signaleren: Weet waaraan je vroeg gezondheids- of leefstijlproblemen onder leerlingen of je studenten herkent. En wees hier samen met collega’s (leraren én andere schoolmedewerkers) alert op. Zorg met collega’s dat jullie goed op signalen reageren, bijvoorbeeld door te verwijzen naar passende hulp.
  • Beleid: Leg maatregelen voor gezondheidsbevordering vast in het schoolbeleid. Zo blijft het onderwerp onder de aandacht.

Dus: kom in beweging!

Van maandag 4 maart tot en met maandag 15 april 2024 is het weer mogelijk om het ondersteuningsaanbod voor de Gezonde School (schooljaar 2024-2025) aan te vragen. Met deze subsidie kan je de erkende leefstijlprogramma’s en activiteiten van de Gezonde School, kosteloos aanschaffen. In het primair onderwijs kun je aan de slag met verschillende gezondheidsthema’s, waarvan sport en bewegen er één is. Binnen het thema sport en bewegen kun je kiezen uit verschillende Gezonde School activiteiten, waarbij lekker bewegen(d leren) centraal staat. 

De aanvraag moet uiterlijk 15 april 2024 zijn ingediend. Hieronder nog even alle stappen voor je op een rijtje:

  1. Meld jouw school aan (4 maart t/m 15 april) voor het Gezonde School ondersteuningsaanbod via: mijngezondeschool.nl. Maak eerst een account aan en start dan de aanvraag.
  2. Begin mei hoor je of het ondersteuningsaanbod is toegekend aan jouw school. Is dit het geval? Dan kan je aan de slag met de planning. Let op: je dient aan een aantal voorwaarden te voldoen.
  3. Als Gezonde School krijg je een subsidie van €3.000,-. Het is aan jou om te bepalen hoe en waar je dit inzet. Tip: probeer het erkende bewegend leerprogramma Fit & Vaardig!
  4. Tijd voor actie! Je kunt jouw programma nu kosteloos aanschaffen met de Gezonde School subsidie.